2009.05.14. 11:46| Szerző: Chipie

Lujzié:

-Hencegnő  vagyok!

-énekel: Hinta-palinta, régi dunna, szörpike, ....brekk!

-kérek butellás palacsintát!

-Gergő szeret tégem!

-..és akkor elfújta az összes szülinapját! (valamiért minden gyerekem fejében jó sokáig a szülinap szó jelentése torta vagy gyertya, anno Pömpöllér is nyomott ilyeneket, hogy kérek szépen még szülinapot, még egy nagy szeletet!)

-------------------

-még mindig rettenetesen őzik, fogalmam sincs honnan szedi: ez a leves nagyon ízletös! kimegyek és biciklizök, hol a pölönkám, lefekszök az ágyamba, hol a könyvöm, és társaik, kezdünk hozzászokni, már meg se hallom gyakran, sőt a múltkor én is lepölönkáztam a pelenkát, sztem sokkal viccesebben hangzik :-)

---------------------------

-jáááj, piros pöttyös a puncikám, apaa, neked is piros pöttyös a puncikád?

...ööö...nem.

-apaaa, a te puncikád már meggyógyult?

-------------------------------

-és akkor jött a szúnyog, és Lujzi karját megharapt!

---------------------------------

-adtam a kenyeremből Gergőnek picike darabt.

---------------------------------

és egy csomó mindent tök hülyén nevez, a sapka az lopka, sőt újabban tizennyolchét, mert van egy sapkája, amin számok vannak, a papucs az a pöttyösöm, a nemvíz üdítőital, bármi, az kubidú, mert kapott olyan kubut, amint scooby-doo volt, és összemosta a kettőt.

----------------------------------

reggelente szoktak kapni gyerekvitamint, így neki alapból az a vitamin, és a múltkor, amikor nem akarta megenni a reggelinél a paradicsomot, mondtam neki, hogy azt is egye meg, abban van sok vitamin, mire elkezdte emelgetni őket, és kereste a tablettát :-D

----------------------------------

-Akarok kekszet!

Lujzi, nem mondjuk azt, hogy akarok, mondd szépen!

-Légyszíves akarok kekszet!

 

És akkor Pömpöllér:

-Anya, a traktornak is lehet váltani a sebét?

------------------

-Anya, tudod, amikor a sivatagi vipera el akar rejtőzni, és teljesen belefúrja magát a homokba, hogy csak a hátsó spoilere lóg ki......

------------------

-Anya, tudod mit szeretnék, hogy ha meghalok, hol legyen a sírom?

???? Hol???

-A ti sírotok mellett. Nem is, a ti sírotok között!

------------------

és a kérdések: Miért van hajunk? Ki találta ki, hogy legyen olyan, hogy rendőrség? Miért nem a finom dolgokban van a több vitamin? Hogyan készül a cérna? Van-e pokol? Miért nem fagy be a tenger? mert sós. De miért nem fagy be a sós víz?

És még rengeteg, ezek csak azok, amikbe kicsit beakadtam az utóbbi pár napban, minden segítséget megköszönök :-)

Ja és van még egy témakör, amivel taccsra vágott, hátha valaki el tudja világosan magyarázni, és nyugodtan röhögjetek ki, hogy milyen csigaagyú vagyok, de most akkor hogy is van ez tulképp ez a dolog az atomokkal meg a sejtekkel? Mert azt elmondtam neki, és a maga szintjén érti, hogy vannak atomok, és minden atomokból áll, és azok mindenféle módon kapcsolódnak molekulákká, és ezért vannak különböző tulajdonságú anyagok, rajzoltunk atomot, elektronnal meg minden, a periódusos rendszer még nem került elő, de érzem, hogy fog, hamarosan. :-) Eddig oké, de akkor belekeverte az élő sejteket, és itt elvéreztem, most akkor azok is atomokból vannak, ugye, de mitől élnek? Mert a sejt, az csak élőlénynek van, nem? Vagy akkor hogy van ez??? Tehát hogy ugye a vérünk mondjuk vörösvérsejtekből is áll, és akkor a vörösvérsejtek meg atomokból? De milyenekből?

Ne röhögjetek, hülye vagyok, tudom. :-D

 

Címkék: pömpöllér lujzibujzi szájak  |   | 14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pompoller.blog.hu/api/trackback/id/tr371121007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalia · http://dalia.hu 2009.05.14. 12:20:15

:) ez már szerves kémia, ajánlom ezt a linket:
hu.wikipedia.org/wiki/Szerves_k%C3%A9mia
minden ami élő szén atomokból és esetleg egyéb atomokból áll össze, így a sejtek is.

És imádom a blogodat, nagyon sok kellemes percet okoz nap mint nap, ha ezt még nemírtam volna meg eddig.

csibie 2009.05.14. 12:34:40

nagyon jók a gyerekszájak! :)

ritucci 2009.05.14. 13:41:01

Így születhetett a szögedi tájszólás is :-)

nesztelencsiga · http://admin.freeblog.hu/profile/23244/ 2009.05.14. 14:12:44

most csak gyorsan, mert lógnak rajtam :)

haj: azért van, hogy védje a fejet (agyat) az ütődéstől, továbbá télen a hidegtől, nyáron a melegtől.

rendőrség: az embercsoportok mindig is úgy szerveződtek, hogy volt valaki, aki többé-kevésbé a közösség érdekeit is védte. eleinte ez a legerősebb-eszesebb férfi(ak) volt(ak) az ősközösségben, utána, ahogy szerveződtek a társadalmak, rájöttek, hogy nem feltétlenül jó, ha a törvényhozás (szabályok hozatala), az ítélkezés meg a rendfenntartás egy kézben van, ezért ma már a demokratikus társadalmakban ez különválik. röviden. utána kellene olvasnom, gondolom, a görögöknél kezdődött ez a dolog.

sós víz: a cukrossal is alacsonyabb a fagyáspont, meg mindenféle oldódó ásványossal is. a fagyás úgy működik, hogy a vízmolekulák kristályrácsba rendeződnek (mert az kevésbé energiaigényes formáció nekik, és a hő=energia, tehát ha kevesebb jut, jobban kell spórolniuk, legalábbis egy gyereknek így magyaráznám), és ha van köztük másfajta molekula, akkor ezt nehezebb megtenniük. de a sós víz is megfagy -6 fok körül, lásd északi-sark :)

vitamin: a létfenntartás szempontjából a cukrok és a zsírok, továbbá a fehérjék nagyon fontosak, ezért azokat találjuk finomnak, amikben ezek vannak (ld. édes csoki, stb). régen, az őskorban az ilyen dolgokban a vitaminok is megvoltak (édes gyümölcsök, zsíros húsok, stb), ezért aki jól evett, abba nagyjából elég vitamin jutott. mára viszont az élelmiszeripar megtanult olyan dolgokat gyártani, amiről a szervezetünk azt hiszi, hogy az jó, mert édes, mint a gyümölcs, vagy zsíros, mint a friss hús, de igazából nincs benne vitamin, mert azt nem raknak bele. amúgy a sarkkutatóknak érdemes pl. levadászott fókát enni a vitamin végett, szóval nem csak zöldség-gyümölcsben van. és egyébként ha nagyon vitaminhiányos lenne a pömpi, akkor nagyon finomnak találná a paradicsomot, de ezt inkább ne próbálja ki :)

a poklot nem tudom, de én olyan zenbuddhista vagyok, és szerintem a büntetések nem a túlvilágon jönnek, hanem pl. olyan formában, hogy aki rossz ember, azt nem szereti senki, aki torkos, az elhízik, meg ilyenek. a cérnát gyapotszálakból, vagy nagyon vékony mű(anyag)szálból sodorják gépek. a szerves kémiát dalia belinkelte. gyerekek gyönyörűek, okosak, viccesek :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2009.05.14. 14:13:09

szia, zugolvaso voltam eddig, de most irnek. Minden atomokbol all, az meg protonbol, neutronbol es elektronokbol - ezekbol kulonbozo szamu lehet egy atomban, ettol lesznek az atomok is kulonbozok - lasd periodusos rendszer (egyebkent kiskoromban mi sokat hallgattuk a Kvantumfantum csapdaja c. zenes mesejatekot, szerintem tetszene a fiadnak - egy kalapacsban elteved nehany elektrongyerek a vasatom-lakotelepen, es mindenfele kalandjuk adodik, amig vissza nem talalnak proton-papahoz es neutron-mamahoz) Aztan vannak az aminosavak, amik kulonbozo szamu szenatombol, nitrogenatombol, hidrogenatombol es neha meg valamilyen mas atombol allnak. A feherjek ezernyi aminosavbol allnak. Minden feherjenek megvan a sajat aminosav-osszetetele, ok ezekben kulonboznek. pl egy albuminfeherje mindig ugyanolyan aminosavakbol all, amik mindig ugyanolyan sorrendben kapcsolodnak egymashoz (tehat ugyanannyi atom is van bennuk). Az aminosavlanc mindig ugyanugy tekeredik, ezert egy feherje kivulrol is mindig ugyanugy fog kinezni. Minegyik feherjenek van egy sajat feladata (pl osszeszerelni vagy szetszedni mas sejtalkatreszeket)

A sejtben a feherje mellett sok mas is van, peldaul zsirmolekulak (ugyancsak szenatombol, hidrogenatombol allnak), cukrok (szen es hidrogen). A sejt lenyege, hogy ez a sok molekula ugy mukodik, mint egy kis varosallam, van fala (ami molekulakbol all), bent van iranyitokozpont, elelmiszerraktar, elelmiszer-szetoszto kozpont, vannak figyelok, akik nezik, mi tortenik a sejten kivul, es informaljak a bentieket, vannak, akik kint elkapjak a finom kajakat es beviszik, vannak lelkes dolgozok, akik epitik vagy lebontjak, ami epp kell a kis varosban, van kukasauto, ami kiviszi a szemetet, vannak sinek, amin szaguldoznak kis csomagok, vegulis minden, ami kell, fent tudja tartani magat, ezert él. A lenyeg, hogy szervezett, elkulonul, es fenntartja az egyseget. Nezzetek meg az "egyszer volt hol nem volt.. az elet" rajzfilmet, tuti tetszene Pompollernek, es bar egyszerusit, nem mond hulyeseget.

eh, mar abba akartam hagyni, de meg eszembe jutott par dolog :D bocs . szoval kezdetben volt az osleves, es mindenfele atomok uszkaltak, es kezdtek osszeallni molekulakkal, es nagyon sok ido alatt, veletlenszeruen egyszer csak ugy allt ossze nehany molekula, hogy szervezett kis egyseget tudott alkotni. Ezek vegulis nagyon egyszeru kis tarsulasok voltak, a lenyeg, hogy meg tudtak magukat sokszorozni (tehat ugy osztodni, hogy mindket utod ugyanugy nezzen ki, ugyanazt tudjak), es ehhez tudtak energiat is szerezni a kulvilagbol. Innen mar gyerekjatek volt uj tobb es jobb tulajdonsagot szerezni. Ha valamelyik kifejlesztett egy uj "szerszamot", ami masik megszerezte a "leirasat" (A dns-t) es mar gyarthatta o is vigan. Es persze minel tobb szerszamja volt egynek, annal konnyebben tulelhette a tobbit.

Es aztan megjelentek a tobbsejtu szervezetek, ahol a sejtek osszealltak, es felosztottak maguk kozott a munkat. Az egyik kajat szerzett, feldolgozta, es adott a tobbinek, a masik meg pl vedte a kis koloniat. Egy embernek mar rengeteg sejtje van (foleg szen, hidrogen meg nitrogen atombol allnak), a borsejtek vedenek, a vorosvertestek oxigent szallitanak a tobbinek, az idegsejtek iranyitanak es informaciot kozvetitenek, stb.

remelem, ertheto volt, bocs, ha tul sok lett, neha kicsit elveszitem az onkontrollt :D

napocska74 2009.05.14. 14:17:34

hehe ez kb olyan mint amikor megkérdezi Zsombi,h miért is van az oroszlánnak nagyobb heréje ( öhöm );majd amikor válaszolsz rá akkor ( amit ugye bánsz, mert ezzel egy csomó másik kaput nyitottál meg, ami vagy megy vagy küldöd az apjához :DD )

de ez a spojleres ez nagyon jó :DD

Chipie 2009.05.14. 14:25:30

húú, köszönöm a sok választ, igen tanulságosak, csekkoltam, hogy nagyjából nem mondtam hülyeségeket a hajjal meg a cérnával meg a rendőrséggel, stb kapcsolatban, a sósvízért háláls vagyok, a hosszú kémiai magyarázatért meg pláne, ráadásul tök jó,és világos, köszönöm!!! :-))))

Napocska:
1. Te miért nem tanulsz? Bár valszeg tanulsz, mert nincs a mondatodnak se füle, se farka :-))))
2. nálunk muszáj hogy én magyarázzak, mert az apja hülye, abban az értelemben, hogy direkt fasságokat magyaráz neki, poénból, a gyerek meg raktározza a pingpongozó menyéteket, meg hogy a pók lába azért szőrős, mert a nagy fűben mindig elveszti a borotváját, stb, stb :-)

fair 2009.05.14. 14:58:03

Larousse gyerekkönyvek? ("Hogy is van ez?" és társai) Arra pl. emlékszem, hogy van benne olyasmi, miért nem a finom dolgokban van a vitamin, de a többiben is segíthet gyerekszinten megfogalmazni.

Azt nem ígérem, hogy ettől kevesebb lesz a kérdése - sőt. :)

Chipie 2009.05.14. 15:16:00

ó van nekünk sokféle, legutóbb a larousse mondd, miért? címűt kapta meg, abban sok minden benne van, csak az a baj, hogy nem elég kiterjedtek a magyarázatok, kb annyi van benne legtöbbször, amennyit már tud, csak a drága kis szívem továbbgondolja mindig a dolgokat :-))
de van larousse atlaszunk meg ilyenek, és imádja őket.

Check 2009.05.14. 17:22:02

Apa magyarázatai nagyon tetszenek. :-) Meg a gyerekszájak is persze. Azt rosszul érzem, h lesz itt még egy: "de miért csinálnak bizonyos atomok ilyen élet-dolgot, mások nem" kérdés? Ha valaki tudna jobbat, mint a vis vitalis, vagy a Jóisten, annak örülnék. Bár mi már az írjunk színdarabot és adjuk elő az osztály legjobb nőjével stádiumnál járunk. :-)

norkaa 2009.05.14. 18:06:45

De ugye nem képzeled, hogy mindezt úgy magyarázod el neki, hogy nem szólsz a hadronokról?!?!?!?!!?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2009.05.14. 19:58:58

@Check: check, azert az atomoknak sok idejuk volt, hogy kitalaljak a molekulakat, azok pedig az onreprodukalas mesterseget. Pontos adataim nincsenek, de emlekszem, egyetemen mondtak, hogy pl modelleztek, probalgatassal mennyi ido lenne, hogy a fenyerzekeny sejtekbol kialakuljon a holyagszem (probalgatas=mindenfele mutaciok, aztan vagy bejon, vagy nem) es kijott, hogy boven kevesebb, mint amennyi idot az evolucio toltott vele. Szoval az egesz a probalgatokedv es az ido kerdese :)

phzs 2009.05.15. 12:41:49

Kedves Chipie!
Legyél tudatában annak, hogy a gyerekek tőled ilyenek. És ez hiperpozitív. Lehet, hogy Lujzi néha kever még dolgokat, de honnan lenne ilyen szókincse, ha nem beszélnél hozzá egész nap kerek egész mondatokban, és feltételezem, hogy normál felnőtt hangsúllyal, nem gügyögve. Mindhárom gyereked tehetséges, mint a nap, de ennek a fele sem jött volna ki, ha te (és apátok) hozzá nem teszi azt, amire a gyerekeknek legnagyobb szüksége van: szeretetre és figyelemre, valamint szilárd értékrendre.
Nekem két dolog bizonyult nagyon fontosnak és igaznak a gyerekneveléssel kapcsolatban,amit a szüleim mondtak, csak éppen úgy odavetve:
a) a gyerek vendég a háznál, úgy kell vele bánni (anyu)
b) a gyereket csak három éves koráig kell nevelni (apu)
Nekem ez bejött. És én még hozzáteszem, amit te is tudsz, hogy a gyerek nem te vagy, ő önálló személyiség. És az a legjobb, ha hagyjuk hatni ránk, hasznunkra válhat. Nekem ez is bejött.
Csak elképzelni tudom, milyen nehéz lehet három ilyen kicsivel, de meg fog térülni ez a rengeteg érzelmi-értelmi befektetés.

Mirkobaba 2009.05.26. 22:27:29

Ha már így belejöttetek: valaki elárulná, hogy miért fehér a szemünk fehérje? :)
süti beállítások módosítása