2011.04.06. 14:51| Szerző: Chipie

Egészen nagyon durva, hogy a jelen pillanatban 3 db óvodás gyerekemből nem is olyan sokára kettő óvodás és egy iskolás lesz, nyilván ezerszer leírtam már ezt, de tényleg mikor lettek pihés fejű tejszagú babákból ekkorák?????

Az elmúlt két hét az iskola jegyében telt, a sulit magát már kiválasztottuk, teljesen jó, voltunk kettő darab foglalkozáson is, ahol a leendő tanítónénikkel ismerkedhettek a kölykök, volt angol meg torna meg bábozás meg kézműveskedés, gyerek teljesen szuperül viselkedett, aztán volt szülői leendő iskolás szülőknek, kedden meg nyílt nap. A vezérdilemmám a tanító nénikkel van, rohadtul nem tudok dönteni, és ez amúgy is olyan igazságtalan, ez az első iskolába menő gyerekem, honnan a jó véres töpörtyűből tudjam, hogy mire figyeljek, és mi lesz a jó, és mivel fogom megszívni, és hogy döntsem el kettő darab, életemben először látott középkorú nőből, akik közül egyébként egyik iránt sem éreztem azt a késztetést, hogy a nyakába ugorjak és öribarinőcik legyünk, hogy most melyik lenne a legjobb az én szívem sarjának, aki most készül erre az egészre, és fingja sincs neki se, hogy mi lesz???

Úgyhogy mostanában családilag telibeszarjuk a japán atomerőművet, Schmitt Pál helyesírását és a csobánkai közbeszerzést egyaránt, minden koncentrációnk ebbe az egy irányba megy, amelyet tömören így tudnék összefoglalni: Ildikó néni vagy Erzsike néni? Tanácsokat amúgy szívesen fogadnék olyanoktól, akik már rendelkeznek ilyen téren tapasztalatokkal, mert igazából mindegyikben van jó is, meg rossz is, hopp, arra gondoltam, megszavaztatom a kommentelni hajlandókat, anélkül, hogy elárulnám, mi mit döntöttünk (mert nagynehezen döntöttünk, de hát ez ugyebár semmit sem jelent), hogy szerintetek melyikük lenne való egy darab Pömpöllérnek, aki mint tudjuk, olyan okos, mint a nap, és ezt abszolút tudja is magáról, és ennek hangot is tud adni beugatásilag, aki viszont annyira nem nevezhető kitartónak, egy feladat általában addig érdekli, amíg rá nem jön a logikájára, a kivitelezést már leszarja, és hát hajlamos a lustaságra, illetve, ha unatkozik, abból mindig csak baj lesz.

Namármost, mivel folyékonyan tud olvasni, elég tájékozott, tud egy csomó angol mondókát meg dalt, százas számkörben összead-kivon, egész kevés hibaszázalékkal, csomó mindent tud az űrkutatásól meg a dínókról meg a geológiáról meg az állatokról meg mittoménmiről, biztos vagyok benne, hogy kihívás elé fogja állítani a tanárnénit, mert mindehhez ugye, mint tudjuk, szép nagy egója, rettenetes nagy öntudata, túlfejlett igazságérzete és időnként botrányosan flegma stílusa is van neki.....ha mindezt összeadom, elkeseredek, és esküszöm, én soha nem "fejlesztettem" ezt a gyereket, mint ahogyan egyik gyerekemet sem, ezek bakker fejlődnek maguktól, ha kérdeznek, legjobb tudásom szerint válaszolok, és kész, ez a gyerek ilyen.

Lujzit például egyáltalán nem fenyegeti ez a veszély, pedig neki is minden  kérdésére válaszolok, csak őt ezek egyáltalán nem érdeklik, leszarja a dínókat meg a tektonikus lemezmozgást, nem érdekli, hogy mennyi huszonhatból tizenhárom, és miből készült a járda, ő rajzol és fest és különbséget tesz a halvány bőrszínű és a bézs ceruza között, és mindenben mintát és színt lát, a disznóvágáson a kettévágott malac láttán áhítattal közölte, hogy "lepkemalac" és tényleg olyan volt a formája, egyébként elképesztő, hogy mennyire különböznek egymástól a gyerekeim, nem tudom, ez másnál is így van?

Naszóval, a lényeg, hogy a gyerekem nem egyszerű eset bizonyos szinten, valahol viszont az, mert egy okos, értelmes, önálló nagyfiú, és majdnem mindent meg lehet vele beszélni, kivéve, amikor nem, mert akkor ordítozni kell, de ez  más tészta :-)

Adva van egy tanárnéni, akiről az a hír járja, hogy szigorú, következetes, fegyelmet tart, de nem drillez, sokat követel, magasra teszi a lécet, és aki nem tudja megugrani, azt nem annyira szereti, azzal vádolják, hogy kedvenckéi vannak, illetve, hogy versenyistállót tart fent, és a hülyébbeknek coki - most nyilván sarkítok. Ez nem szimpi. Az viszont igen, hogy az ő osztályából sokan mennek tovább jó sulikba, hogy ami nála hármas, az máshol csillagos ötös. Ehhez képest, a nyílt óráján tök kedves volt,  bevonta az ott üldögélő ovisokat is az órába, és egyáltalán nem láttam nála rettegve szűkölő gyerekeket, meg ostort sem, mindenki jelentkezett, és többnyire megvárta, amíg felszólítják, érdekes órát tartott, állatokról beszélt.

Adva van a másik tanárnéni, aki kedvesebb, lágyabb - állítólag - mert amúgy, mondanom sem kell, próbáltam tájékozódni, ismerősöket keríteni, tudakolózni, és teljesen vicces, mert aki X tanárnénihez járatja a gyerekét, az esküszik rá, és hű és ha, és a másik mekkora köcsög, és ilyen gáz, meg olyan gáz, aki viszont Y tantó nénihez hordja a gyereket, az ugyanezt mondja, hogy csak az Y, mert a másik az egy hűűű és pfujj, na erre varrjon bárki gombot, szóval lazább tanító néni ez a második, ő se mai csirke, de kicsit modernebb felfogásban tanít, ahogy láttam, nem olyan szigorú, kedvesebbnek mondják, a nyílt órája tök jó volt, bár elég nagy fejetlenség uralkodott, mindenki felugrált és rohangált és beleordibált, és amennyire én láttam ő nem volt képes uralni a helyzetet, viszont töklaza volt a hangulat.

Namármost. Ha a szigorúbb tanárnőhöz adom a gyereket - ami azért lenne jó, mert le tudná kötni azt a fékezhetetlen agyvelejét és hasítana a gyerek - félek, hogy a szigor nem jönne be, és nem szeretné, illetve, mi van, ha éppen ő lesz az, aki kiesik a pikszisből?

Ha a kedvesebbhez adom, esélyes, hogy jobban érzi magát - de ugyanennyire esélyes, hogy full elkanászodik, rosszalkodik, és mivel nem kötik le agyilag eléggé, meghülyül a szó minden értelmében, ráadásul romlanak a továbbtanulási esélyei.

Szóval jááááj, véleményeket abszolút várok, ha vannak!

Amúgy a gyerek totál lelkes, azt szeretné, ha már holnap kezdődne ez az egész, egy valamivel nincs még tisztában - amit én is csak tegnap, a nyílt órák után fogtam fel, amikor egyenesen visszamentünk az oviba, hogy ő az óvodában már valaki, elég korrekt nimbusza van, ugye nagy, magas és erős, ráadásul okos és osztja is az észt rendesen, szóval elég kemény udvartartása van a kis alfahímnek, az összes 4-5-6 éves kisklambó megy utána, ő A Barnabás, négy év alatt egész komoly karriert épített fel, a múltkor az egyik anyuka mesélte röhögve, hogy majdnem minden nap hoz haza valami hírt a gyereke, aminek utána kell nézniük, mert a Barnabás azt mondta, hogy a polipnak három szíve van, és ülhetnek a google elé :-) és amikor bementünk az oviba, és jöttek oda a kiscsávók, és kezeltek, hogy csá meg szevasz meg hali, a sarjam meg lazán intett mindenkinek, akkor jöttem rá, hogy ő még nem tudja, de az iskolában ő lesz a legutolsó kis csíra, a kis lüke elveszett elsős, aki kapkodja a fejét, és a nagyok elveszik az uzsonnáját, és kezdheti felépíteni magát elölről....:-)

Címkék: iskola pömpöllér  |   | 26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pompoller.blog.hu/api/trackback/id/tr162804665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chipie 2011.04.06. 15:29:44

most én vagyok hülye, de ez a bejegyzés miért nem látszik? vagy látszik?

lepkevár · http://lepkevar.blogspot.com/ 2011.04.06. 15:43:01

Látszik. :)

Namármost sok okosságot nem tudok írni, de a fő kérdésedre válaszolva a felvázolt tételek alapján én TALÁN az egyes számú tanítónénit választanám. Ahogy írtad, ő sem eszik gyereket, mi több, még csak nem is félnek tőle.

Nálunk is különböznek a kölkök, nagyjából úgy, mint nálatok, az elsőszülöttet mindenféle okosság érdekli, a középső pedig elrajzolgat-festeget-dekorálgat. (A legkisebbről még nincs érdemi információm a maga csekélyke tíz hónapjával.) Még van min. egy évünk a választásig, úgyhogy sokat nem segítettem, bocs.

motymoty 2011.04.06. 16:13:24

Az egyes számú tantónéni lehet, hogy elsőre jobban hangzik, lehet, hogy nem, de mi van ha letöri a gyerek lelkesedését és tudásvágyát? Én ettől félnék. Mondjuk a kettesnél is. :) Sokat segítettem, ugye?

Miért nem kérdezitek meg a tantónéniket, hogy mit csinálnának egy ilyen mindentudgyerekkel, hogy ne unatkozzon az első 3 évben?

rézi, a nyúl 2011.04.06. 16:23:26

alapvetően sztem idén már iskolába kellett volna mennie, mert az első évben halálra fogja unni magát. 7.5 éves lesz és fizikailag, értelmileg érett a sulira. az, h érzelmileg nem volt érett pedig nagyon szubjektív, van aki 20 évesen sem az.
na de mindegy. az alapján, amit leírtál EGYÉRTELMŰ, h a szigorú tanárnénihez kell mennie.
EGYÉRTELMŰ.

Cuncimokus 2011.04.06. 20:00:35

Én is a szigorú tantonénire szavazok...

Check 2011.04.06. 20:58:51

Nem kezdhetne kapásból felső tagozatban? Na, jó. Tudom, hogy nem... De azt mondom: Ne parázz, mert akárhogy is, de jól döntöttetek, és Pömpöllérnek éppen ott kell helyt állnia, ahová kerül. + Ő nem az a fajta, akit lenyomnak, csak azért, mert elsős. Tudod: az alfahím az alfahím. Időnként jól összeverekszik majd valakivel, de kivívja a maga helyét. Persze az eleje, attól még pont olyan, mint amilyen az az oviban is volt.
De ha kvíz, akkor Ildikót választanám, mert jobban tetszik a neve.
Az nem derült ki, hogy melyiknek jobb a humorérzéke? Mert nektek az kellene, amelyik jobban ismeri a tréfát. :)) Vagy amelyik okosabb. (Csak, hogy minél kevesebbszer fogd a fejed dolgok miatt. Merthogy a sulival az is van, hogy automatikusan MINDENBEN a tanító néninek van igaza...)

turósmácsik 2011.04.06. 21:01:43

Szigorú tanítónéni. Pömpöllér a másikat megeszi az első nap uzsira. A másikkal meg megtanulják egymást becsülni.

Erenya 2011.04.06. 21:19:22

turósmácsik véleményét osztom szó szerint!

a Pömpöllér szabású gyerekek a szigorú de követelő tanítónéni leghűbb apródjai és legnagyobb büszkeségei lesznek, úgy, hogy közben piszkosul élvezik.

Öröm, hogy vannak még ilyen pedagógusok.

Kendemami 2011.04.06. 22:15:16

Egy az egyben be tudnám másolni Lepkevár kommentjét, ettől most eltekintenék...

micka · http://micka.freeblog.hu 2011.04.07. 06:27:54

én azt hiszem még soha nem kommenteltem neked, de lelkes rajongótok vagyok. (a lepkemalacon akkorát röhögtem....:-)

a leírtakból számomra az derült ki, hogy mind a két tantónéni jó pedagógus. az is kiderült, hogy az infókat a gyerek - kis túlzással - akár tőletek is magába szívja.
legújabb kutatások szerint az a sikeresebb akinek az EQja nagyobb, nem az IQja.
Pömpöllérnek melyik a szimpatikusabb tantónéni?
(amúgy meg egy 9 évessel a hátam mögött, én azt a tancit választanám, aki azt tanítja meg jobban a gyerekemnek, hogy hogyan kell közösségben élni, hogy nem csak jók és rosszak vannak, hanem a világ színes, mindenkinek helye van benne, csak meg kell találnia...)

turósmácsik 2011.04.07. 07:43:46

Pömpi gazdag érzelmi háttérrel, színes, nyitott családból lép az iskolába. Ez erős és biztonságos alapzat. Érdemes őt abban megerősíteni, hogy mindig van feljebb, meg több, de ezért kell és érdemes dolgoznia, és valamilyen rendszerbe illeszkedve irányítást elfogadnia. Ráadásul amit a szülők papagájolnak, azt mondja a tantónéni is, tehát lehet, hogy a világ így működik?! Tekerjünk egyet kint a haverokkal, aztán megcsinálom holnapra a plusz feladatot. Had örüljön anya. Egye fene a tantónéni is.

milviktoria 2011.04.07. 13:54:13

Úgy látom egyelőre még csak én, de a másodikra szavaznék.
Olyan sok okos, klassz és elrontott srácot láttam a kockatanítónénik által. És ezzel, bár nem ezt akarják persze, de már idejekorán stigmatizálnak és nem nevelnek. Sajnos.
Én azt mondom, mert rég olvaslak és az én egyelőre két éves fiam is hasonló temperamentum, mint Pömpöllér, hogy inkább érezze jó magát a suliban és legyenek oldottabbak az órák, nem fog elromlani tőle, sőt és így tanuljon! Alsóban azzal tűnnek ki a gyerekek, hogy okosak. Neki van is rá igénye. A magatartászavaros gyerekek karrierjét a rossz családi miliő indítja el és nem a kedves, megengedő tanárnéni...
Engem alapvetően elkeserít a magyar oktatási rendszer, ahol az a jó diák, aki szorong (mert nem csinál rosszat ugye, "jó" gyerek). És olyan kevés benne az öröm és kreativitás, mert a pedagógusokat is gyötrik minden fölösleges dologgal, hála érte az a semmi fizetés ugye...
Én szavaznék tehát a kettesre.
De azt is remélem, hogy az az egyes, nem is annyira szigorú azért.

motymoty 2011.04.07. 14:04:55

Teljesen egyet értek milviktóriával, tökéletesen megfogalmazta azt, amit nekem tegnap nem volt időm.

Zazálea 2011.04.07. 14:06:46

az, hogy minden szülő a saját tanítónénijére esküszik, nem azt jelenti, hogy minden gyerek a helyén van, független attól, éppen ki az? gondolom, nem mindenki választhatott, van olyan, aki egyszerűen KERÜLT valahová, s mégis jó helyen van, tehát a tanítónéni azzal is jól, de legalábbis neki megfelelően bánik :o)

csibie 2011.04.07. 14:27:38

Chipie,

pont ilyen dilemma volt nálunk is aztán végiggondoltam milyen Dávid és a kedvesebbik tanítónőt választottam. De! Ő nem olyan penge agyú, nagydumás és karakán fiú, mint Pömpöllér. Őt a versenyszellem -most legalábbis így látom- inkább tesz rosszat. Szóval én Pömpöllérnek a szigorúbb tanárnénit választanám aki van elég "tökös" az ilyen típusú gyerekekhez is. Sok év fórumozás után én úgy látom Pömpöllér a jég hátán is megél, nem fogják őt soha kiközösíteni, inkább lesz kedvenc (a tanítónéninél is)mint sem. Na, segítettem? :))

csibie 2011.04.07. 14:33:36

... de tényleg rohadt nehéz látatlanban dönteni. Mert a nyitott nap és az "xy azt mondta a tanítónéniről de a zzs meg azt..." baromira szubjektív mégis ez alapján kell dönteni. Mondtam is a barátnőmnek, életemben nem tököltem még ennyit egy döntéssel.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2011.04.07. 16:56:55

Helló.
Lelkes olvasódként és egy leendő elsős meg egy most nyolcadikos anyjaként egyértelműen a szigorúbbik tantónénit választanám.
Nemcsak azért, mert a Pöpöllérnek inspirálóbb lesz (mert arra tippelnék, hogy az lesz), hanem mert az se mindegy, hogy mennyire tartja kézben a többi nebulót.
Ha a tanítónéni kezéből esetleg kicsúszik az irányítás és folyamatos fegyelmezéssel megy el az idő, az egy kínlódás végülis. A jó képességű gyerekek meg nem tudnak haladni.
Mivel Pömpöllér okos mint a nap, ezért a követelményektől nem félteném :) De közben ugyebár fegyelmezetlenségre is hajlamos, az erélytelen tanítónénire nyilván rápróbálna, megenné reggelire, aztán vagy a rebellis mozgalmak élére állna, vagy csatlakozna egy ilyenhez, és kész a folyamatos háború. No ez nem jó senkinek.

Úgyhogy az erélyes hölgyet választanám, mert az legalább méltó ellenfél lesz a srácnak :)

rézi, a nyúl 2011.04.07. 21:05:53

JUCI kommentjével értek egyet teljes mértékben.

JanCsi 2011.04.07. 21:36:55

A szigorúbb tantónénit választanám, DE nem azért, mert a továbbtanulási esélyeit ezzel látnám biztosítottabbnak. Pont a héten hallgattam Vekerdyt Youtube-on és hivatkozott egy kutatásra, mely szerint 18%-ban (!!!!) számít a tanulmányi eredmény abban, hogy felnőttként mennyire lesz az ember sikeres... Amúgy turósmácsik első kommentjét tudnám csak ismételni.

Majd írd meg Ti mit döntöttetek. Például a saját 2 évesemet ahogy eddig megismertem neki azt hiszem a 2. tantónénit "adnám", mert ha kicsit is olyan lesz kisiskoláskéntm int én voltam (márpedig eddig úgy fest) akkor neki muszáj lesz, hogy óra közben felállhasson, elmehessen krétáért, vihesse a naplót, kicsit szabadabban lehessen.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2011.04.07. 23:03:55

Az aranyos, tyúkanyó-szerű tanítónénik nagyon jók, de főleg akkor, ha csupa aranyos kislány és félénk kisfiú jár az osztályba :)
Abban a nem várt esetben, ha esetleg mégse ez lenne a helyzet :) akkor az osztálydinamika szempontjából muszáj, hogy tudjon rendet tartani a tanítónéni.
A most nyolcadikos lányomnak volt egy ilyenje harmadikban, a Mónika néni. Amolyan őrmester-szerű volt első blikkre. A meglepő az, hogy a kölkek imádták, pedig Mónika néni rendet tartott vaskézzel. (És persze nem a rendes gyerekekre fókuszált a vaskezével, hanem a rendbontókra, akiknek tényleg el kellett kapni a tökét. Merthogy rátermett pedagógus volt a Mónika néni).

Na a fura az, hogy maguk a kölkek is imádták, még a rendbontó rémek is, mert mindenkinek egy oltári megkönnyebbülés volt a Mónika-néni féle Fegyelem, Elv és Rendszer az elődje (Boglárka néni) tesze-toszasága után. A Boglárka nénit elevenen felboncolták a bides kölkök minden nap, és annyira rohadtul viselkedtek, hogy azt már saját maguk is túlzásnak érezték, de nem tudták abbahagyni, mert a Boglárka nénivel ki kellett baszni újra és újra, eccerűen muszáj volt nekik :)
Közben egyáltalán nem mellesleg a többiekkel is jól kibasztak az osztályban. Mert egy idő után halál idegesítő volt az egész, főleg azoknak, akik néha szerettek volna tanulni is, de nem tudtak.

No ez a gáz.

Chipie 2011.04.07. 23:46:15

Hú, köszönöm szépen a sok véleményt, végül mi is a szigorú tanító nénire szavaztunk, egyébként az is sokat nyomott a latban, hogy megkérdeztük a leginkább érintett felet, magát a gyereket, hogy neki ki tetszik jobban, és bár a szelíd tanítónéninek mondott el egy verset, aki meg is simogatta a buksiját, hogy milyen ügyes, ő a nyílt órák után határozottan és egyértelműen a szigorú tanító nénit szeretné.

JuciRKC, annyira röhögtem azon, amit írtál, és hát bakker tényleg így van, már csak onnan is tudom, hogy a mostani óvónénije se egy lepkesóhajtás, közel 60 éves, és elég kemény, de közben imádja őket és a kölykök is imádják, és kisujjpöccintésre ugranak, és én is imádom, mert úgy zabolázta meg a gyereket, hogy közben sosem skatulyázta be rosszgyereknek, hanem mindig látta benne a jó dolgokat, és a tehetséget, és Pömpöllér is úgy nyilatkozott anno, hogy hát ő olyan tanítónénit szeretne, mint a Julika néni, csak iskolásban, úgyhogy döntöttünk, és bízva bízunk :-)))))
Amúgy meg sarkítottam ám nyilván a tanítónéniket, a szigorú se emberevő, és a szelíd se egy galambba oltott mimóza, csak próbáltam érzékeltetni az alapvető különbségeiket.

Köszi mindenkinek mégegyszer a tanácsokat! Elméleti síkunk gyakorlati kivitelezésének eredményeit úgyis le fogom írni itt, úgyhogy majd kiderül, igazunk volt-e.....

zsuzsibuvar 2011.04.08. 13:52:01

Azt hiszem engem nagyon elrettentene egy szepen, fegyelmezetten uldogelo, a kerdesre csak felhivasra valaszolo elsos bemutato-ora, mert vagy betanitottak nekik szep koreografiaval a mikor mi torteniket, ami gaz, vagy betortek oket mar alaposan, ami meg gazabb.

Mi a tiedhez hasonlo, minden irant erdeklodo, de nem sok monotoniaturessel megaldott, nagypofaju es nagy egoju gyerekunket egy kemeny iskolaba irattuk anno, a tieidhez hasonlo megfontolasokkal, tartsak mederben ugymond, ne forgacsolodjon szet a nagy lazasagban. Az eredmeny az lett, h a gyerek beskatulyaztatodott (es sajat magat is szepen beskatulyazta) a termeszettudomanyokban penge, egyebben gyenge szerepbe, nem is csinalt a tobbi targybol szinte semmit, mert minek, az o fogalmazasat ugysem fogjak felolvasni, mert meg o maga sem kepes elolvasni, az o rajzat sosem fogjak sehova kitenni, tortenelembol o huje es hasonlok.

Aztan uj iskolaba kerult, nem sok valasztasunk leven egy “gyenge”-be, ahonnan azert szinten mennek nemkevesen tovabbtanulni, szazalekosan ugyan kevesebben, mint a korabbi “eros”-bol, viszont azzal jott haza elso heten, h “anya, en tortenelembol meg irodalombol is NAGYON jo vagyok” es azota szarnyal, orommel irja a hosszu esszeket (korabban kilora mertuk, ahany sort irt, annyi percet jatszhatott a szgeppel meg hasonlok), dekoralja azokat csodaszep rajzokkal, az uj tanarai elfogadjak a wordben megirt, kinyomtatott irasokat, regebben a pocsek kezirasa tett tonkre mindent, de a szabaly az szabaly, kulalakot ugyan hogyan lehet maskeppen minositeni (es ezzel kb a gyerek osszes erdeklodeset a targy irant kiolni)?

A bemutato oran latott "kaosz" nem feltetlen annak a jele, h tanneni nem "tart fegyelmet" ugymond, hacsak verekedest, tiszteletlenseget nem lattatok, sztem sokkal inkabb annak a jele, h a gyerekek mernek szabadon mozogni, ami ebben a korban borzaszto fontos.

Drukk, h nektek bejojjon a szigorubb tanneni.

zsuzsibuvar 2011.04.08. 13:54:55

es huuu de nem irigyellek most, az iskolavalasztas az egyik legnagyobb dilemma egy szulo szamara ;)

Chipie 2011.04.08. 16:09:21

@zsuzsibuvar: hát igen, elképesztő nehéz döntés.........elgondolkodtató, amit leírtál, mert igen, látok erre is esélyt sajna.......
annyival azért árnyalnám a képet, hogy a bemutató órán ugye nem elsősök voltak, hanem negyedikesek mindkét osztályban, azok a negyedikesek, akiket a tanítónénik idén "leadnak" felső tagozatba, szóval akiktől már azért elvárható, hogy alapszinten respektálják a szabályokat, és a szigorú órán sem vigyázzban ültek, ott is volt bekiabálás, meg csivitelés, csak azért higgadtabb mederben zajlott minden, mint ahogyan a másik órán sem volt semmi drámai, nem szabadult el a pokol, csak nagy zsivajgás volt, de végül is mindenki minden feladatot megoldott, a tanítónénik meg mindkét alkalommal tökre izgultak, érződött is rajtuk, ami egyrészt rossz, mert nyilván nem úgy viselkedtek, mint általában, másrészt viszont jó, mert arra következtetek ebből, hogy fontos nekik a kicsik és a mi véleményünk.........
amúgy meg váááááááááá :-))))

plüssmaci 2011.04.12. 11:39:37

Chipie, eddig csak olvastalak, de most megszólalok:) Mert tudod, az iskoláról minden szülőnek van véleménye...:)Az én lányaim alternativba járnak, vagyis Montessori-jellegű osztályba, ami mind a kettőnél bejött, baj csak az, hogy felsőre nincs kidolgozva... A Montessori módszernél van az, hogy a gyerekek látszólag összevissza mászkálnak és közbekotyognak, mert önállóan dolgoznak és közben néha föl kell állni egy-két tárgyért, oda kell menni ellenőrizni a kész feladatot, oda lehet menni a tanítónénihez kérdezni és ki lehet menni kérdés nélkül vécére vagy papírzsepiért. Az órák nem is 45 percesek, hanem ameddig bírják. (lehet, hogy 20 perc, de lehet, hogy 90) Két tanítónénivel vannak, sőt elsőben volt egy segítőjük is pluszban. Az egyikük szigorúbb volt, a másikuk engedékenyebb.
Nem is tudom most, hogy miért is írtam ezt...:) Szóval Pömpöllér esetében én is a szigorúbbra szavaznék:))

pcimke 2011.04.14. 12:32:44

@Chipie: Még egy szavazat a szigorúra (bár olvasom, döntöttetek már)
Én lányom Pömpöllérhez hasonló paraméterekkel két évet húzott le egy tyúkanyó-tannénivel, és utálta, hogy a habos-babos kislányok körülzsongták Erzsike nénit, és nagy volt a szerelem oda-vissza, és én gyerekem meg kicsit sem volt zsongós, ezért úgy érezte, hogy ő nem ér annyit,

aztán jött egy kiképzőtiszt-jellegű Viki néni, akit utáltak a habos-babos anyukák (azért az üt, mikor egy 7 éves kislány azt csicsergi - nyilván nem saját kútfőből, hogy "süt a Viki néni szeméből a gyűlölet, látszik, hogy utálja a gyerekeket"), az én lányom meg kivirult, szárnyalt, imádta. Mert rend volt, fegyelem volt, talán még kis drill is, és ez neki nagyon jó volt. Szóval nem feltétlenül rosszak a Viki nénik, ha valakinek nem szófogadó-csendes kislánya vagy mulya kisfia van, mint fennebb is írta valaki. Drukkolok nektek!
süti beállítások módosítása