2009.04.14. 22:44| Szerző: Chipie

Amin rögtön megmutatkozik, mekkora technikai lángelme is vagyok, mert a videó indítása előtt épp oldalra fordítva készítettem fényképet a fiamról, és simán úgy kezdtem el filmezni, és testvérek között is beletellett vagy 5 másodpercbe, mire rájöttem, hogy a videófelvételt nem fogom tudni úgy elforgatni, mint a fotót, emberem csak sokatmondóan emelgette a szemöldökét, ő már nem lepődik meg. :-D

 

 

Amúgy meg rájöttem, hogy a gyerek anarchista, nemrég kifejtette, hogy az óvoda tulajdonképpen jó hely lenne, de olyanra kéne csinálni, hogy ne legyenek benne óvónénik, csak a sok játék, meg a gyerekek. :-)

ja és nagyon hálás lennék, ha valaki segítene neki megmagyarázni, hogy a gravitáció miért nem hat a levegőmolekulákra, illetve hát én mondtam neki, hogy hat, azért van a Föld körül a levegőburok, különben szanaszét repülnének az űrbe, de tovább értetlenkedett, hogy de akkor mi van a tetején lévőkkel, azokat nem vonzza, illetve hogy ki volt ez első ember, aki feltalálta a műanyagot és hogyan. Köszönöm. :-))))

Címkék: videó pömpöllér szájak  |   | 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pompoller.blog.hu/api/trackback/id/tr981065611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimoid 2009.04.15. 02:44:46

A légkörben folyamatosan cserélődik, mozog a levegő, szóval nincs olyan, hogy a tetején levők, mert állandó mozgásban van. Vagy nem értem a kérdést. :)
Műanyag: ki más, mint egy belga? :) hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1anyag

nesztelencsiga · http://admin.freeblog.hu/profile/23244/ 2009.04.15. 07:21:22

1. el lehet forgatni, ilyen videószerkesztő programokkal :)

2. a levegő is olyan, mint a víz, van alja, meg teteje, mert nem fér az összes egy helyre. kicsit össze lehet nyomni, de magától nem nyomódik össze (mint egy párna pl.). az alján sűrűbb (légnyomás), mert ott több levegő nyomja felülről, a tetején egyre vékonyabb, meg ott a gravitáció is gyengébb. (pl. a csomolungma tetején már csak nagyn kevés levegőt lehet kapni, egy nap után meghal az ember).

3. különféle műanyagkat különböző emberek találtak fel, és direkt (összekevertek könnyű és szilárd, meg könnyű és sima, stb. anyagokat, és megnézték, mi sül ki belőle).

Pömpit meg majd kicsit később megnézem hanggal is, csak most alszik mindenki, de hang nélkül is helyes nagyon :)

Chipie 2009.04.15. 08:04:47

Lucia, köszi, nem is tudom miért, de reméltem hogy válaszolsz :-))))

nesztelencsiga · http://admin.freeblog.hu/profile/23244/ 2009.04.15. 08:51:48

bocsánat, de ilyenkor mindig kitör belőlem az okoska :)

Chipie 2009.04.15. 09:14:38

nehogy már bocsánatot kérj, én nagyon hálás vagyok, és pont azt fontolgatom, hogy felajánlom, hogy állapodjunk meg vmi havi átalányban, és pömpöllér összes necces kérdését automatikusan továbbítom :-) tök jól és érthetően magyarázol, ráadásul olyan területeken is, amikről nekem nem sok fogalmam van, el kéne kezdenem bújni matek meg fizikakönyveket, ez a gyerek még sokszor sarokba fog szorítani :-)

nesztelencsiga · http://admin.freeblog.hu/profile/23244/ 2009.04.15. 19:52:05

hát grátisz is szívesen bármikor, ha errejártok, élőben is, különösen, hogy nektek köszönhetem a világ legjobb gyereknadrágját (a kantáros kéket), nem beszélve az őshüllős pólóról, meg a többiről.
:)

paramami 2009.04.15. 20:40:26

annyira drága!
imádom!!!


hogy ti miket tudtok! komolyan mondom , csak nézek :)majd az én fiaim necces kérdéseit is nesztelencsiga fogja megválaszolni, rendben ? :)))

uvegkocka 2009.04.15. 21:56:29

A műanyagok igazi térhódítása a bakelittel kezdődött, www.bakelitmuseum.de/ de már előtte is voltak műanyagok, ezekről is találsz említést a jelzett oldalon. Természetesen eseti jelleggel létezhettek még ennél korábban is ilyen típusú anyagok, pl. ha túrót nátronlúggal keverünk akkor műanyag szálat lehet belőle húzni. De ez inkább csak érdekesség. A legelső műanyagok - mint pl. celluloid - még félig-meddig biológiai alapanyagokból készültek, a bakelit volt az első igazi vegyipari termék, azaz tisztán egyszerű kémiai alapanyagokból készült.

A műanyagokat nem véletlenszerűen találták fel hanem elég tudatosan. Ez különösen igaz a teflonra, amiről az az idióta legenda járja, hogy a DuPont-nál azt vették észre, hogy a kazánban elégetett műanyaghulladék egy része nem égett el és így találták meg a teflont. Ökörség, eredetileg az atombombagyártáshoz kellett olyan anyag, ami a fluorgázt jól bírja és akkor ötölték ki, hogy teljesen fluorozni kellene a szénhidrogéneket és akkor már nem fogja megenni ezt az anyagot a fluor. És lőn...:-) A teflon egyébként betűszó, a poli-tetrafluoretilén felesleges betűit ha kiszórod, a maradék kiadja ezt a szót ami tudtommal egyúttal a DuPont márkaneve is.

A levegőmolekulákat is vonzza a gravitáció és azért nem bokamagasságban gyűlik össze az összes, mert nem férnek el. A sportcsarnokba is beférne fél Budapest, csak éppen préselve mint a szardíniák. Úgyhogy inkább nem akarnak beférni... nos valahogy így vannak ezzel a levegő molekulái is.:-)

süti beállítások módosítása